Feromonii sunt niște substanțe chimice produse de diferite tipuri de animale sau plante. Există de asemenea unele studii care susțin că și oamenii pot produce astfel de substanțe, dar lucrurile încă sunt neclare în acest sens.
Pe de altă parte, dacă vrei să testezi puterea feromonilor, găsești în oferta noastră o gamă variată de parfumuri cu feromoni care îți demonstra adevăratele lor capacități.
Ce sunt feromonii?
Denumiți astfel oficial abia în anul 1959, feromonii sunt substanțe chimice care se află în fluidele secretate în afara corpului cum ar fi urina sau transpirația.
În esență, mai ales în rândul animalelor, feromonii sunt o formă secrete de comunicare.
Cu ajutorul feromonilor, animalele transmit semnale de la un individ la altul, din aceeași specie. Acest lucru declanșează un răspuns în organismul individului care primește acele semnale, cum ar fi o schimbare hormonală sau un comportament specific.
Toată lumea are feromoni?
În timp ce feromonii au fost găsiți la multe specii de animale, oamenii de știință încă nu sunt siguri dacă ei există și la oameni sau nu.
Studiile din anii 1970 au publicat descoperiri conform cărora așa-zișii feromoni au un rol în sincronizarea menstruației în cazul femeilor care locuiesc împreună. Și de atunci încoace, cercetările s-au concentrat în primul rând pe efectele feromonilor asupra atracției și reproducerii umane.
O altă teorie spune că e foarte posibil ca și oamenii să aibă feromoni, dar în cazul nostru aceste substanțe să nu mai funcționeze la fel ca la animale.
Cu toate acestea, dacă s-ar descoperi sigur că feromonii există la oameni, cel mai probabil aceștia s-ar găsi în secreții precum: urină, transpirație, spermă sau lapte matern, exact la fel ca la celelalte mamifere.
Cum funcționează feromonii?
Mamiferele, dar și reptilele și amfibienii au un țesut care poate detecta feromonii. El se numește organul vomeronazal sau organul lui Jacobson.
Oamenii au și ei un astfel de organ, dar în legătură cu modul lui de funcționare oamenii de știință se împart în două categorii. Pe de-o parte există cei care consideră că acest organ este atrofiat și nefolositor și pe de altă parte cei care spun că el joacă un rol extrem de important în atracția sexuală.
Studiile au propus câțiva potențiali feromoni umani, cum ar fi androstadienona (AND), care se găsește în transpirația masculină, și estratetraenolul, găsit în urina feminină.
Există și cercetători care cred cu tărie că dacă se va găsi la oameni un feromon a cărui existență să fie recunoscută de toți, atunci acela se va descoperi în secrețiile mamelonului unui mame care alăptează, fiind astfel o substanță care declanșează un răspuns din partea bebelușului. Dar deocamdată oamenii rămân un mister din acest punct de vedere.
Ceea ce știu experții de la alte animale este că răspunsurile la feromoni sunt adesea înnăscute și neînvățate. Anumite contexte și experiență însă, ca de exemplu situația în care un animal s-a împerecheat recent, afectează răspunsul celorlalți indivizi.
Care este rolul pe care feromonii îl joacă în atracție?
Doi steroizi strâns înrudiți - androstenona și androstadienona - sunt cele mai studiate substanțe de către oamenii de știință interesați de acest subiect. Se crede că acestea au efecte identice cu ale feromonilor.
De asemenea, s-a descoperit că ambele au o influență pozitivă asupra stării de spirit a unei femei. Androstadienona poate stimula, de asemenea, dorința sexuală feminină și excitația în anumite contexte, cum ar fi atunci când un bărbat care a folosit această substanță se află în preajma ei.
Poți face ceva pentru a crește concentrația de feromoni pe care îi ai?
Specialiștii recomandă o mulțime de metode pentru creșterea nivelului de feromoni, începând cu exerciții fizice regulate pentru a transpira mai mult și continuând cu administrarea anumitor suplimente alimentare care stimulează producția de testosteron.
Pe de altă parte, cel mai simplu și mai practic este să folosești direct parfum cu feromoni pe care îl aplici ușor și miroase ademenitor.
În loc de concluzie
Feromonii sunt un subiect de cercetare incredibil de interesant. De asemenea, și modul lor de funcționare este fascinant, mai ales că se crede că funcționează diferit la oameni față de animale.
Pe de altă parte, efectul lor îl poți testa și de unul singur folosind parfumuri cu feromoni și observând reacțiile celor din jur. S-ar putea să te surprindă într-un mod foarte plăcut!
0 comentarii